" /> » Burgery z buraków Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle

Burgery z buraków

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

– A co Ty masz w tym pudełku?

– Sałatkę warzywną.

– Ale dziwna. Bez mięsa?

– Tak, jestem na diecie roślinnej, nie jem mięsa.

– Nie jesz mięsa? Ale tak w ogóle? To co Ty właściwie jesz??

kotlet

Taką rozmowę odbywam średnio raz, dwa w tygodniu z kimś, kto akurat przyłapał mnie na jedzeniu. Najpierw nieśmiałe, ciekawskie spojrzenie w moje pudełko, chwila wahania i w końcu decyzja o zadaniu pytania. A potem szok, niedowierzanie, parujący mózg i tego typu klimaty. Bez mięsa? Bez sera i mleka? Jak to? Dajesz sobie radę? Nie brakuje Ci mielonych? Spieszę z odpowiedzią. Daję sobie świetnie radę, nie brakuje mi mielonych ani innych smażonych, nadziewanych, wędzonych, marynowanych czy pieczonych. Moje ciało ma się dobrze, moje mięśnie (i siła) rosną, a wydolność, sprawność i wytrzymałość zwiększa się z tygodnia na tydzień. W ogóle ludziom ciężko jest zrozumieć co można jeść, będąc na diecie roślinnej. A prawda jest taka, że możliwości jest znacznie więcej. Kuchnia roślinna jest sto razy bardziej zróżnicowana. Dziś będzie o kotletach/burgerach, więc podam parę przykładów. Weź kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, ryż brązowy, ciecierzycę, fasolę czerwoną, żółty groch, soczewicę, tofu, sezam, bób, orzechy nerkowca, seitan, tempeh. Dodaj do tego szpinak, jarmuż, botwinę, buraki, ziemniaki, brokuły, dynię, bataty. Pomnóż wszystko przez 100. Otrzymasz liczbę różnych kotletów, jakie możesz przyrządzić z roślin bez odrobiny mięsa.

kotlety

Moja propozycja – burger z buraka. Przepis zawiera kaszę jaglaną, ziarna słonecznika oraz sezamu (opcjonalnie pełnoziarniste pieczywo) – otrzymujemy zatem pełen aminogram, czyli wszystkie potrzebne aminokwasy do prawidłowego rozwoju i regeneracji mięśni. Ponadto kotlety są przyrządzane w piekarniku, nie zawierają więc zbędnego tłuszczu ze smażenia (ani nasyconych kwasów tłuszczowych, które posiada mięso).

Potrzebne rzeczy:

  • szklanka 250 ml (do mierzenia)
  • duża miska
  • tarka
  • garnek
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • patelnia

Składniki (około 10 kotletów):

  • 2 szklanki startych buraków
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki prażonego słonecznika
  • 0,5 szklanki prażonego sezamu
  • czerwona cebula
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju lub odpowiednia ilość namoczonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól
  • czarny pieprz
  • ząbek czosnku

burger1

Przygotowanie:

Kiedy już ugotujesz kaszę jaglaną, zetrzesz buraki i uprażysz na patelni ziarna słonecznika i sezamu (bez oleju!) wrzuć wszystko do miski razem z resztą składników. Wymieszaj dokładnie do uzyskania lepiącej się masy. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim uformowane kotlety. Piecz kotlety przez 30 minut. Po upływie 20 – przełóż je delikatnie na drugą stronę.

I gotowe! Nie licząc czasu gotowania kaszy i pieczenia, samo przygotowanie kotletów zajmie Ci około 15 minut, nie więcej. Burgery możesz przechowywać w lodówce przez tydzień, nawet dłużej.

A najlepsze w tym wszystkim jest to, że buraczane burgery szybko Ci się nie znudzą, nawet po dwóch tygodniach codziennego jedzenia – możliwości podania kotletów jest nieskończoność. Poniżej podaję parę moich ulubionych.

 

BURGER

składniki

burger2

 

ZIELONY OBIAD

wariant1

PIECZONE ZIEMNIACZKI

wariant2

Smacznego!

JS

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
  • SaKo

    Super przepis! Uwielbiam wszystko co z buraka 🙂 Co do diety wegańskiej to zaczęłam się nad tym zastanawiać, w przyszłości na pewno chciałabym być weganką, podoba mi się zwłaszcza 80/10/10. Niedawno powróciłam do jedzenia sera i nabiału po długiej przerwie. Skutki od razu widać – cera się pogorszyła i samopoczucie też gorsze. Dlatego znowu rezygnuję z tego świństwa.

  • Monika

    Zrobione i pożarte 🙂 pyszne!

    • JS

      Super!! Bardzo się cieszę:))

  • ola ola

    wyjdz za mnie 🙂 szukam męża!

  • Mega! Jadłam w formie burgera i kotleta – szczerze mówiąc, najlepiej smakują sote! 🙂

    • JS

      Cieszę się, że smakuje:)

  • 15 minut + gotowanie i pieczenie to racja nie długo, ale czasem i tych 15 minut brakuje, dlatego często przygotowuję paszę na zapas. Próbowałeś mrozić te burgery czy zawsze tylko świeże?

    • JS

      Nigdy ich nie mroziłem, ale trzymam je w lodówce tydzień albo i dłużej – nic się złego nie dzieje z nimi 😉 Jeśli chodzi o czas – dlatego tak ważną inwestycją jest mikser – wrzucasz to, co masz pod ręką i robisz sobie pełnowartościowy posiłek w 3 minuty 🙂

  • Agata

    RE WE LA CJA!!! dziękuję 🙂

  • Altan

    Hej, a buraki gotowane czy surowe? Z takimi pytaniami boryka sie każdy na diecie roślinnej , nic na to nie poradzimy tylko trzeba przywyknąć 😉

    • bukaj

      I takie, i takie! Choć surowe lepsze 🙂

  • Kot w Butach

    Buraka to ja lubię tylko w soku:) ale te buraczano-jaglane burgery są świetne! idealna konsystencja, dobrze się formują i nawet przed upieczeniem są pycha 🙂 właśnie dochodzą w piekarniku i razem z resztą jaglanej i brokułami z uprażonym przy okazji słoneczkiem będą jutro idealnym posiłkiem numer 3 w pracy po godzinach 🙂 aż się nie mogę doczekać – i to chyba ich jedyny minus 🙂

    • bukaj

      hahahaha, smacznego zatem! 😉

  • Jak długo należy moczyć siemię lniane ?

    • bukaj

      Wystarczy 15 minut, nawet krócej 🙂

  • Koniecznie muszę wypróbować ten przepis – pozdrawiam 🙂

Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox