" /> » Czekoladowy budyń jaglany Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
budyń

Czekoladowy budyń jaglany

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Zanim przeczytacie przepis, koniecznie obejrzyjcie minutowy film prezentujący przygotowanie tego pysznego budyniu!

Kiedy byłem mały po prostu uwielbiałem budyń. Smak waniliowego albo czekoladowego budyniu kojarzy mi się z dzieciństwem, spokojem i bezpieczeństwem. Chcąc przywracać raz na jakiś czas poprzez kubki smakowe te dobre wspomnienia, znalazłem kompromis pomiędzy odżywczością i zdrowiem a smakiem – czyli jak zawsze! 😉

Oprócz czasu, którego potrzebujecie na ugotowanie kaszy jaglanej samo przygotowanie budyniu zajmie Wam maksymalnie 5 minut.

budyń

Potrzebne składniki (na 2 spore porcje):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem);
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (polecam ryżowe);
  • 3 łyżki kakao lub karobu;
  • 40 małych daktyli;
  • dwie garści namoczonych (przez noc lub chociaż 2-3 godziny) orzechów laskowych;
  • garść truskawek.

Namaczacie orzechy. Gotujecie kaszę. Blendujecie wszystkie składniki (bez truskawek). Gotowe!

Podawajcie ze świeżymi truskawkami, odrobiną wiórków kokosowych i liśćmi mięty.

Składniki odżywcze:

  • kcal: 390
  • białko: 10 g (w tym 1 g leucyny)
  • węglowodany: 60 g
  • tłuszcz: 12 g
  • żelazo: 3,9 mg
  • wapń: 171,3 mg
  • cynk: 2,3 mg
  • witamina C: 22,1 mg
  • witamina E: 2,5 mg

Smacznego! 🙂

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2017 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox