" /> » Domowe batony energetyczne / proteinowe Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
domowe-batony4

Domowe batony energetyczne / proteinowe

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Nadchodzi zima. Coraz trudniej o źródła energii w postaci sezonowych owoców. Taki mamy klimat. Ale nie ma co się załamywać, rozwiązanie zawsze się znajdzie. Stoisz od 15 minut na przystanku i umierasz z zimna oraz głodu? Robisz długie wybieganie w wietrzny czy co gorsza deszczowy wieczór? A może wpadasz w pośpiechu do domu, bo zaraz musisz wyjść i potrzebujesz treściwej przekąski na resztę dnia? Okej, zabrzmiało to trochę jak reklama snickersa. W każdym razie jesteśmy całkiem blisko, bo mam na myśli domowe batony, które przygotujecie w niecałe 30 minut!

Dla leniwych, bojących się eksperymentów lub niemających czasu na kuchenne szaleństwa polecam recenzje gotowych batonów (100% roślinnych i surowych) dwóch firm: Raw Bite oraz Zmiany Zmiany. Dla żądnych przygody i chcących zaoszczędzić lub mieć pełną kontrolę nad tym, jakie składniki znajdują się w ich pożywieniu zapraszam do lektury przepisu.

domowe-batony3

Potrzebne rzeczy:

  • papier do pieczenia
  • dwie drewniane, płaskie szpatułki
  • wałek (opcjonalnie)
  • bardzo mocny mikser z pucharem do mielenia suchej masy (np. Vitamix)
  • duża miska
  • plastikowe pudełko z pokrywką.

Składniki (około 10-12 batonów):

  • szklanka płatków owsianych górskich
  • szklanka suszonych daktyli
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki jagód goji (opcjonalnie)
  • ¾ szklanki orzechów (migdały i nerkowce)
  • ¼ szklanki płatków kokosowych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 20 g cynamonu
  • 20 g karobu / kakao
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego / łyżeczka aromatu z wanilii  / odrobina startej laseczki waniliowej
  • 1 g soli
  • 5-6 łyżek mleka roślinnego
  • 60 g odżywka białkowa (opcjonalnie).

* 1 szklanka = 250 ml

Kilka uwag dotyczących proporcji

Ten przepis to jedynie zarys. W zależności co chcecie otrzymać, powinniście zmienić skład lub proporcje, według następujących wskazówek:

  • batony 100% surowe – bez płatków owsianych
  • batony proteinowe – zwiększcie ilość płatków owsianych i orzechów, dodajcie odżywkę białkową
  • batony energetyczne – zwiększcie ilość suszonych owoców
  • batony premium – dodajcie jagody goji.

Przygotowanie

Przed zmiksowaniem, wymieszaj dokładnie składniki w misce. Dzięki temu otrzymasz masę, w której wszystko jest równomiernie rozłożone. W innym przypadku jeden baton może składać się z samych orzechów, a drugi z samych daktyli. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

domowe-batony2

Następnie zmiksuj mieszankę w pucharze z ostrzami do mielenia suchej masy. W trakcie miksowania dociskaj masę do ostrza przy użyciu upychaczki dołączonej przez producenta. Kiedy zobaczysz, że wszystkie składniki połączyły się w mniej więcej jednolitą masę wyjmij ją z miksera. Wysoka temperatura, która wytworzyła się pod wpływem dużego tarcia powinna ułatwić Wam tę czynność.

domowe-batony5

Umieść masę na czystym blacie lub desce do krojenia. Rozwałkuj ją, rozgnieć lub rozklep na grubość 1 – 2 cm (w zależności jakie batony lubisz). Wyrównajcie brzegi używając szpatułek lub innego płaskiego narzędzia. Teraz wystarczy pokroić masę na prostokąty czy też inne fantastyczne wzory, które przyjdą Wam do głowy. Połóżcie batony na papierze do pieczenia (nie będą się do niego kleić) i schowajcie do pudełka. Pudełko umieśćcie w lodówce. Po upływie ok. godziny, ewentualnie dwóch konsystencja batonów powinna być już odpowiednia. Smacznego!

domowe-batony4

JS

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox