" /> » Fit tofurnik Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
tofurnik3 - okładka

Fit tofurnik

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Ten przepis zmieni Wasze życie. Piszę to całkowicie serio. Nieważne czy jesteście na diecie wegetariańskiej, wegańskiej czy na diecie wszystkożernej. Szczególnie wręcz, jeśli są wśród Was fani sernika. Tofurnik posiada wszystkie zalety tego twarogowego ciasta, jest jednak pozbawiony jego wad. Lekkostrawny, z minimalną ilością tłuszczu, bogaty w białko, tak samo smaczny. Kiedy pierwszy raz spróbowałem tofurnik nie mogłem uwierzyć, że to nie jest ser. Powaga. W smaku tofurnik jest wręcz nawet lepszy od sernika! Kolejna dobra wiadomość – to ciasto świetnie nadaje się jako przekąska po treningu, mogą zajadać się nią wszyscy bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia: odchudzający się, robiący masę, dbający o formę i ci, którzy nie lubią ćwiczyć.

Sekret smaku tego przepisu to cytryna, która lekko zakwasza tofu i usuwa jego mdławy posmak. Do tego dochodzi pomarańcza, która podbija jeszcze bardziej serowy aromat i dodaje masie słodyczy. Nie przejmujcie się, jeśli przed upieczeniem ciacho będzie intensywnie pachnieć i smakować cytryną – w finalnym produkcie nie pozostanie po tym śladu.

tofurnik-1

Jestem naprawdę dumny z tego przepisu. Zminimalizowałem wszystkie niepożądane składniki, dzięki czemu tofurnik naprawdę może nosić miano fit. Dowodem niech będzie rozpiska makroskładników i kaloryczności.

1 kawałek (przy założeniu, że cały tofurnik to 12 kawałków) ma:

  • 251 kcal
  • 8,9 g tłuszczu
  • 31,9 g węglowodanów
  • 11 g białka

Nieźle, co? Pamiętajmy jeszcze, że zarówno węglowodany, jak i pozostałe makroskładniki pochodzą z dobrego źródła, a nie jakiegoś syfu. Jeśli wystarczająco Was przekonałem, czas na przepis!

Potrzebne rzeczy:

  • tortownica
  • papier do pieczenia
  • blender ręczny lub mikser
  • miska
  • drewniana łyżka
  • garnek

Składniki na spód ciasta:

  • 6 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 60 g ksylitolu (można zastąpić cukrem, stewią, agawą itp.)
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie)
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • ok. 900 gramów tofu (może być więcej)
  • 4 łyżki mocno zmrożonego mleka kokosowego
  • sok z 2 średnich cytryn
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g ksylitolu (lub jw.)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina laski waniliowej (może być cukier z prawdziwą wanilią ewentualnie aromat waniliowy)

Składniki na polewę:

  • 150 g daktyli
  • 5-10 łyżek domowych powideł (może być niskosłodzony dżem) do wyboru: śliwkowych, truskawkowych, malinowych, wiśniowych itp.
  • 20 g posiekanych migdałów

tofurnik-2

Zmieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na spód w jednej misce. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie uzyskane ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 20 minut.

Wszystkie składniki na masę (poza mlekiem kokosowym i mąką ziemniaczaną) dokładnie zmiksuj / zblenduj, by uzyskać gładką konsystencję. Nie ma prawa przetrwać ani jedna gródka. Najlepiej sprawdzi się wysokoobrotowy mikser. Jeśli używasz ręcznego blendera, nie spiesz się. Dodaj następnie mąkę i znów dokładnie zmiksuj. Wreszcie dodaj mleko kokosowe (tylko cztery łyżki) i delikatnie zamieszaj całość. Mleko musi być bardzo dobrze zmrożone – wstaw je na około 3 godziny do zamrażarki. Resztę mleka możesz wykorzystać do innego przepisu, np. tego. Wylej masę do tortownicy i wstaw do rozgrzanego piekarnika (160 stopni Celsjusza) na godzinę. Tofurnik będzie bardziej wilgotny jeśli na spodzie piekarnika umieścisz żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Po zakończeniu pieczenia zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego ostygnięcia.

Kiedy tofurnik stygnie, zajmij się polewą. Wrzuć do garnka daktyle i dżem, dolej odrobinę wody. Na wolnym ogniu rozgotuj daktyle na gęstą, jednolitą masę. Schłódź ją przez około 20 minut w zamrażarce (będzie szybciej niż w lodówce). Kiedy tofurnik ostygnie wylej na niego polewę i posyp migdałami. Przechowuj ciasto w lodówce.

tofurnik3 - okładka

Smacznego!

JS

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
  • Kayen

    W jaki sposób obliczyłeś wartości odżywcze na jeden kawałek?

    • PlantPunch

      Policzyłem, ile wartości ma całe ciasto na podstawie informacji zawartych na opakowaniach produktów oraz przy pomocy cronometer.com. Następnie podzieliłem uzyskany wynik przez 12. Czemu pytasz? 🙂

      • Ciekawił mnie właśnie sam proces. Poza tym zaciekawiło mnie że do przygotowania posiłków podchodzisz w tak skrupulatny sposób. Mało kto liczy dokładnie co do grama przedstawione przez Ciebie wartości odżywcze. Jestem pod wrażeniem ambitnego podejścia i pasji z jaką najwidoczniej do tego wszystkiego podchodzisz. Pozdrawiam!

        • PlantPunch

          Dzięki za miłego słowa 😉 To już kwestia przyzwyczajenia. Poza tym chciałem pokazać, że naprawdę ten przepis jest bardzo „fit” 😉

  • karolina

    można pominąć mleko kokosowe lub czymś je zastąpić?

    • PlantPunch

      Zastąpić raczej się go nie da. Jeśli chodzi o pominięcie, myślę, że dużej zmiany w strukturze to nie przyniesie. Ja i tak zminimalizowałem ilość mleka kokosowego, w większości przepisów daje się całą puszkę 😉

  • Marta Langowska

    Czy można czymś zastąpić tofu?:)
    Pytanie 6 łyżek soku pomarańczowego- to wyciśnięty czy może być z soków jednodniowych?:)

    • PlantPunch

      Tofu – są przepisy na tzw. nieserniki z kaszy jaglanej itp. Jednak w tym przepisie tofu jest składnikiem kluczowym i nie da się go niczym zastąpić 😉 A czemu nie chcesz tofu?

      Sok – ja używałem wyciśniętego. I tak musisz dodać skórkę z pomarańcza, więc akurat nic się nie zmarnuje 😉 Ale taki jednodniowy też będzie dobry.

  • Pingback: » Twarożek z tofu na słodko Plant Punch |()

  • Pingback: » Prawie surowy sernik jaglany (jaglannik) Plant Punch |()

  • Pingback: » Dlaczego cheat meal to największa głupota, jaką możesz zrobić Plant Punch |()

  • zrobiłam upgrade aby tofurnik był jeszcze bardziej fit – na spód odtłuszczona mąka migdałowa (zamiast siemienia + mąki + płatków) do sklejenia mleko kokosowe lub masło orzechowe lub tahina (mniej węgli wyjdzie). zamiast ksylitolu proponuję erytrol bo w przeciwieństwie do tego pierwszego nie ma w ogóle kcal.tak poza tym miód malina 😉

Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox