" /> » Jak ususzyć pestki ze świeżej dyni? Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
pestki1

Jak ususzyć pestki ze świeżej dyni?

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Dziś Halloween! Połowa z Was już pewnie przebiera się w różne dziwne stroje. Druga połowa prawdopodobnie ma to wszystko gdzieś. Która połowa jest większa, która mniejsza – ciężko by to teraz rozstrzygnąć. Na pewno jednak każdy z Was, niezależnie, do której grupy się zalicza, oporządza dynie podczas długich jesiennych wieczorów (jeśli nie – lepiej zacznijcie to robić! ). Na pewno też po wydłubaniu miąższu wyrzuca go do śmieci razem z pestkami. Błąd! Pokażę Wam, jak bardzo prosto i szybko można zrobić użytek z owych wnętrzności dyniowych i po prostu ususzyć pestki zamiast się ich bestialsko pozbywać. Zatem jak?

Pestki dyni są bardzo, bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Przede wszystkim są bogatym źródłem żelaza (więcej na ten temat możecie przeczytać w cyklu pod lupą, o tutaj)! Dlatego warto poświęcić chwilę dłużej podczas gotowania i zafundować sobie prawdziwie eko-bio-organic-wow-wow pestki dyni. A wszystko w sześciu prostych krokach… 🙂

1. Podczas krojenia dyni cały miąższ należy dokładnie wydrążyć i przełożyć do oddzielnej miski. Najlepiej przy użyci noża poodcinać niteczki, które łączą miąższ z częścią właściwą, a potem wyskrobać wszystko dużą łyżką.

pestki2

2. Najmniej przyjemna część to oczyszczenie pestek z miąższu. Przydadzą się Wam do tego cierpliwość, spokój i jeszcze dwie miski. W jednej umieszczacie czyste już pestki, w drugiej – zebrany miąższ.

pestki33. Nie martwcie się, jeśli nie uda Wam się całkowicie oczyścić pestek – jest to raczej niemożliwe. Po prostu opłuczcie je dokładnie pod bieżącą wodą z tego, co na nich zostało. Po całej operacji powinny wyglądać tak, jak poniżej.

pestki44. Po opłukaniu dokładnie wytrzyjcie je przy użyciu ścierki lub ręcznika tak, by były jak najmniej mokre.

pestki5

5. Przed dłubaniem, oczyszczaniem, płukaniem i wycieraniem nastawcie piekarnik na 100° C. Kiedy pestki będą gotowe rozłóżcie je na blaszce na papierze do pieczenie. Będą suszyły się w piekarniku przez 30 minut. W tym czasie powinniście co 5-6 minut uchylić na chwilę drzwi, by ze środka uciekła wilgoć. Po 30 minutach wyłączacie piekarnik i zostawiacie w nim pestki na kolejne pół godziny.

pestki66. Gdy pestki już się ostudzą, umieśćcie je w jakimś szczelnym pojemniku. Upewnijcie się, że na pewno są suche. W innym wypadku mogą się niestety popsuć. Chyba że bardzo szybko je zjecie 😉

pestki7Jeśli nabraliście ochoty na dania z dynią w roli głównej, sprawdźcie mój przepis na zupę dyniową tutaj i wpadnijcie na mojego instragrama po więcej jesiennych inspiracji!

Smacznego!

JS

 

 

 

 

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
  • Oj, ja chyba za leniwa na to jednak jestem… 😉

  • Milka

    A nie lepiej suszyć w mniejszej temperaturze, ale dłużej?:) W temp. ponad 40*C niszczeją kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9.
    Bardzo podoba mi się blog, będę wpadać, pozdrawiam!:)

    • bukaj

      Jest to ciekawy pomysł! 🙂
      Dzięki, wpadaj koniecznie 😉

  • mam porcję takich ususzonych pestek, ale trochę mnie trafia kiedy muszę je wydłubywać z łupinek.. nie chcą współpracować tak jak np. słonecznik 🙁

    • PlantPunch

      Ja zjadam je razem z łupinkami 😉

      • no tak, to jest jakieś wyjście 😉

Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox