" /> » Sałatka z jarmużu, fig i nerkowców Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
jarmuzfigi2

Sałatka z jarmużu, fig i nerkowców

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Nie wiem, jak u Was, ale dla mnie dzień bez sałatki to dzień stracony. Porcja zieleniny każdego dnia jest dla mnie czymś obowiązkowym. To taka moja codzienna kawa. Zawsze przed właściwym obiadem zjadam wielką miskę zieleniny. Trawa i kamienie, tego typu klimaty. A dzisiejszy przepis jest jednym z moich ulubionych.

Zielone liście, takie jak szpinak, jarmuż, czy sałata są ważnym elementem zdrowego jadłospisu. Przede wszystkim dlatego, że jako jedyne zawierają tak duże ilości kwasu foliowego i innych folianów, które występują wyłącznie w surowej formie tych warzyw. Temperatura powoduje wytrącenie się tego związku, nie warto więc dusić czy gotować szpinaku lub jarmużu, lepiej zjeść go na surowo!

Potrzebne rzeczy:

  • duża miska;
  • deska do krojenia;
  • wygodny nóż;
  • mała miseczka;
  • łyżka.

Składniki sałatki:

  • 7-8 dużych liści jarmużu;
  • 2 duże figi;
  • garść nerkowców:
  • garść suszonych pomidorów;
  • 1 pomidor malinowy;
  • 1 dojrzałe awokado;
  • suszone daktyle albo śliwki (opcjonalnie).

Składniki sosu:

  •  2 łyżki syropu z agawy albo miodu;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 2 łyżki wody;
  • 1 łyżka oleju ryżowego (może być inny);
  • sól, pieprz, czosnek do smaku.

Obedrzyj łodygi jarmużu z liści i pokrój je na małe 3-4 centymetrowe kawałki. Pokrój w kostkę pomidora i awokado. Każdą figę pokrój na 8 równych części lub jeśli wolisz – drobniej. To samo zrób z suszonymi śliwkami lub daktylami. Dosyp orzechy nerkowca.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki sosu tak, by utworzyły jednolitą konsystencję. Po wymieszaniu sałatki, oblej ją sosem, zamieszaj jeszcze raz i odstaw na 15 minut, żeby wszystkie smaki się przegryzły – im dłużej, tym smaczniej!

jarmuzfigi1

Taka sałatka, ze względu na zawartość awokado i nerkowców może stanowić oddzielne danie, którym nasycisz się na długo. Możesz spróbować też wersji bez orzechów, dodając w zamian więcej liści – szpinaku lub sałaty. Z tym zestawem dobrze komponują się także czarne oliwki. Nie zdziw się, jeśli sałatka będzie miała słodki posmak, taka właśnie ma być!

Smacznego i na zdrowie!

JS

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
  • Syropu z agawy nie używam, ani w zasadzie żadnych płynnych słodów. Myślisz, że „marmolada” z suszonych daktyli dałaby radę? 🙂
    Też codziennie zjadam dużo zieleniny, zazwyczaj rano dodaję do smoothie albo jem sałatkę na kolację 🙂

    • bukaj

      Myślę, że da radę. Tylko pytanie czy będzie pasować do musztardy.. 😉

      • Jak nie daktyle, to może jakiekolwiek inne suszki 😉

  • Aleksandra

    Cześć. Nic nie robisz z liśćmi jarmużu? Już kilka raz próbowałam je przyrządzić i bez sukcesu. Są bardzo twarde i ciężkie do przerzucia. Czy kupujesz jakiś inny rodzaj który jest miększy?

    • bukaj

      Są twarde, ale bez przesady można je normalnie pogryźć. Przyjemniej się je żuje z dużą ilością dodatków, jak w tym przepisie 🙂

  • Pingback: » Dlaczego cheat meal to największa głupota, jaką możesz zrobić Plant Punch |()

Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox