" /> » Musisz to zjeść, czyli najlepsza szama w Kalifornii – część 1 Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
acai bowl

Musisz to zjeść, czyli najlepsza szama w Kalifornii – część 1

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

acai bowl

Tym wpisem otwieram serię kilku tekstów, które dotyczyć będą najbardziej typowych dań kalifornijskich. Choć amerykańska kuchnia kojarzy się przede wszystkim ze śmieciowym jedzenie i fast foodami, przez 7 tygodni spędzonych w Kalifornii miałem okazję spróbować niektórych potraw w tak wielu wersjach i tak wielu miejscach, że śmiało mogę zaliczyć je do zestawu typowego jedzenia Kalifornijczyków.

Zacznę od największego odkrycia tego wyjazdu – açai [czyt. assai] bowl. Zmrożone owoce zblendowane w egzotycznym połączeniu (banany, mango, papaja, truskawki, borówki) tworzą coś w rodzaju sorbetu, który posypany jest całą masą dodatków takich jak granola, wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady i świeże owoce. Blend i topping serwuje się w olbrzymiej misce, a zanim ujrzysz dno mija co najmniej 15 minut prawdziwej uczty, po której na pewno nie poczujesz głodu przez kilka konkretnych kolejnych godzin. Sam pomysł na danie jest bardzo prosty, ale w odpowiednim wykonaniu açai bowl to coś przepysznego i odżywczego. Zajadałem się tym tutaj cały czas, kiedy tylko miałem okazję. Świetnie sprawdzało się jako doładowanie energią przed treningiem albo jako ochłoda po gorącym dniu na plaży.

pitaya-spoon

Czym są jagody açai?

Te ciemnoniebieskie jagody przypominające wyglądem winogrona (choć trochę mniejsze) są owocami euterpy warzywnej – drzewa palmowego pochodzącego z terenów tropikalnych Ameryki Południowej. Obecnie jednak hoduje się je w wielu innych miejscach w strefie podzwrotnikowej. Owoce o średnicy 7-10 mm w 90% składają się z pestki, część jadalną stanowi skóra oraz miąższ, którego na pojedynczej jagodzie jest bardzo mało.

Açai, a dokładnie ich miąższ jest bardzo popularnym składnikiem kuchni brazylijskiej. Dla mieszkańców Amazonii jest to prawie połowa przyjmowanego codziennie pożywienia – jagody açai stanowią aż 42% wagi ich diety. Ze względu na niewielką ilość jadalnej części owocu, najczęstsza forma podawania to sok lub miąższ. Jagody same w sobie nie mają wyrazistego smaku (choć posiadają charakterystyczny aromat), dlatego soli się je lub słodzi cukrem czy miodem. Niektórzy lubią açai z tapioką, inni, szczególnie w południowej Brazylii jedzą je na zimno, właśnie z granolą. Po portugalsku danie to nazywa się açaí na tigela, co znaczy po prostu açaí w misce.

acai-spoon

Superfood?

Owszem, jagody açaí zawierają całkiem dużo fitozwiązków, antyoksydantów (w tym antocyjany), kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 i mają dość niski indeks glikemiczny. Bądźmy jednak rozsądni, cały szum i zachwyt wokół açaí jest niczym innym jak marketingową grą mającą na celu zarabianie pieniędzy. Oczywiście są one zdrowe, ale tak samo zdrowe są chociażby borówki, truskawki czy jeżyny. To co najważniejsze w przypadku açaí bowl to po prostu ich smak. On liczy się najbardziej.

Producenci twierdzą, że açai mają profil aminokwasowy bardzo podobny do jajka co oznaczałoby, że te owoce dostarczają wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach. Niestety, nie udało mi się dotrzeć do badań lub publikacji, które potwierdzały tę informację. Wystarczy jednak przejrzeć etykietę na opakowaniu, by przekonać się, że mrożone puree lub sok zawierają bardzo mało, jeśli w ogóle, białka.

pitaya

Historia

Obecnie jagody açai nazywane mianem superfood znane są praktycznie na całym świecie, ale trochę ponad 15 lat temu w Stanach Zjednoczonych, skąd zostały dalej rozsławione, prawie nikt jeszcze o nich nie słyszał. Tak samo jak nikt nie słyszał o açai bowl.

Açaí na tigela istnieje w kilku odmianach. Na północy Brazylii, jak wspominałem, podawana jest właśnie na słono, często z tapioką, krewetkami czy suszonymi rybami. Południowa wersja to właśnie wieloowocowa miska podawana z granolą, którą opisałem na początku wpisu.

Słodkie açai bowl spopularyzował w latach 80. w okolicach Rio de Janeiro Carlos Gracie – twórca współczesnego systemu walki BJJ (brazylijskie jiu-jitsu). Jego wersja dania składała się ze zmrożonego miąższu açai zmiksowanego z bananem i guaraną. Taki blend Gracie zalecał pożywać swoim zawodnikom zarówno przed treningiem, jak i po treningu. Co więcej, wymyśloną przez siebie dietę, nazwaną jego imieniem – Gracie Diet – oparł w dużej mierze właśnie na açai bowl.

Można sobie wyobrazić zawodników jiu-jitsu o imponującej muskulaturze siedzących na plaży po treningu i zajadających się miską jagodowego blendu. Musieli budzić zainteresowanie przechodniów i innych plażowiczów. Wkrótce, mniej więcej w latach 90., brazylijscy surferzy i entuzjaści fitnessowi zaczęli włączać açai bowl do swojego menu. Nie trzeba było długo czekać, by danie dotarło do Stanów Zjednoczonych. Prawdopodobnie największą rolę odegrali właśnie surferzy, którzy chłodzili się i regenerowali po całodziennej sesji surfingu przy misce jagód açai. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wygodne, by zabrać je na wynos. Sprawdzało się więc idealnie na hawajskich i południowo-kalifornijskich plażach, gdzie açai bowl pojawiły się jako pierwsze.

acai

Dostępność

W Kalifornii açai bowls można dostać w wielu specjalnych kawiarenkach sprzedających świeżo zrobione soki i koktajle. W sklepach (a raczej supermarketach) spożywczych takich jak Whole Foods, Sprouts czy Trader’s Joe do kupienia jest sok lub zamrożone puree z açai. Jednak najlepsze açai bowl można dostać w Banzai Bowls – knajpie stworzonej tylko i wyłącznie w celu robienia smacznych i pożywnych jagodowych misek dla surferów i wszystkich innych miłośników tego dania.

pitaya-phone

Tak duża jest miska w Banzai Bowls. Dla porównania obok leży iPhone 4.

Konkrety

Açai bowl jadłem w kilkunastu miejscach i wielu wersjach, ale najbardziej przekonały mnie właśnie te w Banzai Bowls. Sama knajpa (a raczej ich sieć, bo obecnie otworzonych jest pięć, każda znajduje się przy jakiejś plaży) ma niepowtarzalny surferski klimat. Do wyboru mamy 8 różnych açai bowls i 7 pitaya bowls. Pitaya to inny, egzotyczny niby-superfood pochodzący z Meksyku. Nazywany jest także smoczym owocem lub truskawkową gruszką. Dodatkowo w ofercie znajdują się również wyciskane soki oraz owocowe smoothies.

Moją ulubioną miską jest Maui Sunrise. Blend składa się kokosowego mleka, soku ananasowego, jagód açai, bananów, borówek, truskawek i mango. Posypka natomiast to standardowo granola, świeże plasterki banana i truskawki, borówki, wiórki kokosowe oraz syrop z agawy. Największym zaskoczeniem za pierwszym razem były wiórki – duże, mięsiste i wilgotne, o bardzo intensywnym smaku, prawie jakby dopiero co zostały zeskrobane z kokosa, zupełnie coś innego niż znane mi kupne wysuszone wióry.

Cena dużej miski waha się pomiędzy 7,75 a 10 $. Branie małej miski w ogóle się nie opłaca – kosztuje ona 1 – 1,5 $ mniej, a jest połową dużej porcji. Przyjemny pomysł stanowi też możliwość dokupienia dodatków do miski w cenie 0,5 – 1 $ takich jak jarmuż, odżywka białkowa z ziaren konopi, nasiona chia, masło migdałowe, maca czy ziarna kakao.

Co do pitaya bowls, numer 1 zajmuje Pupukea. Blend to mleko konopne, pitaya, banany, truskawki i papaja. Posypka natomiast jest prawdziwą bombą: granola, plastry banana, maliny, plastry kiwi, wiórki kokosowe i syrop z agawy. Choć bardzo smaczna, pitaya bowl jest gorsza od açai bowl, przynajmniej moim zdaniem.

acai-phone

Wersja açai bowl na wynos – równie duża. Trochę już zjedzona, bo na początku była wypchana po brzegi. Obok dla porównania iPhone 4.

Podsumowanie

Choć, jak sama nazwa wskazuje, açai bowl opiera się na jagodach açai. Ale prawda jest taka, że najważniejszy w tym daniu jest jego format, czyli blend + topping. Czy w owocowym sorbecie będą amazońskie jagody czy nie – miska i tak będzie bardzo smaczna i zdrowa. Taki super bowl możecie bez problemu zrobić w domu. Każdy porządny mikser z funkcją kruszenia lodu powinien poradzić sobie z mrożonymi owocami (a muszą być one mrożone, żeby otrzymać odpowiednią konsystencję).

Zrób açai bowl w domu!

Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotowuje się açai bowl w domowy stylu – koniecznie obejrzyjcie mój film na YT, tutaj!

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox