" /> » Rozgrzewająca zupa dyniowa Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
dynia_w_trakcie

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia jest królową jesieni. Od początku października niepodzielnie włada wszystkimi straganami i stoiskami.  Do tego rzeczy, jakie można z niej zrobić jest nieskończenie wiele. Dżem z dyni, dynia pieczona, suszone pestki z dyni, dynia gotowana, placki z dyni, ciasto z dyni, curry z dynią, dynia nadziewana… no i oczywiście zupa z dyni. Ten przepis jest po prostu idealny na jesienny klimat – chłód, mgłę i deszcz. Dołóż do tego szybką serię pompek albo brzuszków i już masz z głowy chandrę czy inne przygnębienie. Do dzieła!

Potrzebne rzeczy:

  • bardzo ostry nóż
  • ręczny blender / standardowy mikser (mniej wygodny)
  • duży garnek

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 duża dynia
  • 1 puszka mleka kokosowego (400-500 ml)
  • imbir
  • cynamon
  • czosnek granulowany
  • przyprawa warzywna (np. Vegeta Natur)
  • woda

Obierz marchewkę i dynię ze skóry. Szczególnie przyłóż się, jeśli chodzi o dynię. Nie próbowałem robić tej zupy z hokaido, więc nie wiem jak jej skórka zachowuje się przy kontakcie z blenderem. Jeśli jednak jesteś leniem i nie chce Ci się obierać dyni – rozumiem to oczywiście – spróbuj ugotować zupę właśnie z hokaido, czyli odmiany naszego pomarańczowego warzywa, której skóra jest jadalna.

Pokrój w kostkę marchewkę i dynie, po czym umieść je w garnku. Warzywa zalej wodą. Mniej więcej 0,5 – 1 l, zależnie od kształtu garnka. Istotne jest to, by woda całkowicie zakrywała zawartość naczynia. Później, przed samym blendowaniem, można odlać trochę wody, by zupa na pewno była odpowiednio gęsta. Jeśli z kolei okaże się zbyt gęsta, możesz ją wlać z powrotem… Do gotujących się marchewki i dyni wsyp przyprawę warzywną, która zamieni gotujący się wywar w niezwykle smaczny bulion. Wytrzymaj, by nie wypić całego, bo nie zostanie nic na zupę;)

Ugotowane do miękkości warzywa zblenduj. Dolej mleko kokosowe. Jedna puszka w zupełności wystarczy. Większa ilość może sprawić, że smak będzie zbyt mdły lub za słodki. Na koniec dodaj przyprawy. Uważaj, by nie przesadzić z czosnkiem i imbirem. Sprawdź smak. Ewentualnie dopraw. Wierzch ozdób natką pietruszki lub kolendrą. Dosyp garść pestek dyni. Gotowe!

zupa_dyniowa

Jeśli chcesz mieć takie fajne białe pestki, bo w sklepie raczej takich nie znajdziesz, wypatruj tutoriala, jak ususzyć pestki ze świeżej dyni, który niedługo pojawi się na blogu w ramach jesiennych przepisów.

Smacznego!

JS

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
  • Dynia to jeden z powodów, dla których lubię jesień :3

  • Mam pierwszą dynię w tym sezonie w domu i otwarte mleko kokosowe…:D Podpatrzę przepis!

Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox