" /> » Roślinna pizza pepperoni Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
DSCF4927

Roślinna pizza pepperoni

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Pizza z serem i pepperoni to prawdziwy szach mat dla wszystkich, którzy twierdzą, że dieta roślinna ogranicza możliwości kulinarne. Rzeczywistość jest po prostu zupełnie inna. Oczywiście smak nie będzie taki sam (choć będzie wystarczająco bliski), ale za to całość to zdecydowanie lżejsza i kilka razy mniej tłusta propozycja.

Jesteście gotowi? 😉

DSCF4923

Ciasto (jeden placek):

  • 5dkg drożdży;
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • łyżka cukru;
  • szczypta soli;
  • łyżka bazylii;
  • łyżka oregano;
  • 200 ml gotowanej wody (4/5 szklanki).

Wersja bez drożdży:

  • tak jak wyżej, tylko bez drożdży;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • zamiast wody możesz użyć dowolnego mleka roślinnego w tej samej ilości.

Sos:

  • puszka pomidorów bez skórki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • łyżka syropu z agawy / miodu;
  • sól;
  • pieprz;
  • oregano;
  • bazylia.

Ser: zajrzyj do mojego przepisu na ser z ziemniaka.

Pepperoni: zajrzyj do mojego przepisu na salami z buraka.

Inne dodatki: pół główki cebuli, garść oliwek, świeże liście bazylii.

DSCF4915

Ciasto drożdżowe:

Do miski wsyp pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj ścierką i zostaw na około 15 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej, łyżkę soli, bazylię i oregano. Ugnieć ciasto i ponownie zostaw je na około 50 minut aż urośnie.

Ciasto bez drożdży:

Wsyp wszystkie składniki do miski, dokładnie wymieszaj i ugnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na blasze.

DSCF4916

Sos:

Odlej sos z pomidorów, pokrój je na mniejsze kawałki i gotuj na małym ogniu aż rozgotują się i wyparuje z nich woda, dzięki czemu osiągniesz gęstą konsystencję sosu. Wyciśnij do niego ząbki czosnku, dodaj resztę przypraw. Rozsmaruj dokładnie sos na cieście po ostygnięciu.

Nadzienie:

  1. Upiecz ciasto w 180 stopniach przez 15-20 minut.
  2. Dzień wcześniej przygotuj ser z ziemniaka i włóż go na noc do zamrażarki. Dzięki temu będzie można go zetrzeć i posypać nim pizzę. Starty ser nadaje się najlepiej, ponieważ w takiej postaci równomiernie rozkłada się na cieście oraz odpowiednio zapieka.
  3. Pokrojoną w piórka cebulę rozłóż na cieście posmarowanym sosem i obsypanym serem. Możesz dodać także oliwki (najlepiej pokrojone w plastry).
  4. Również dzień wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin) musisz mieć zamarynowane buraki. Wyjmij je teraz z lodówki i podsmaż delikatnie na patelni, a następnie wyłóż nimi ciasto.
  5. Przygotowaną pizzę włóż na 5-7 minut do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika.
  6. Pizzę możesz ozdobić liśćmi bazylii lub rukolą.
  7. Postaraj się nie zjeść całej naraz!

DSCF4927

Smacznego!

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox