" /> » Salami z buraka Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
salami z buraka 4 cover

Salami z buraka

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Raz na jakiś czas udaje mi się odkryć / stworzyć przepis, który zmienia moje spojrzenie na kuchnię roślinną. Jednym z takich przepisów jest właśnie salami z buraka albo ser z ziemniaka (wkrótce na blogu). Skoro można stworzyć takie produkty z roślin, po co jeść ich mięsne / nabiałowe odpowiedniki? Nie cierpią przy tym zwierzęta, a my jemy coś ze znacznie lepszym wpływem na nasze zdrowie, bez żadnych wyrzutów sumienia związanymi z przyszłością naszej sylwetki i nie musimy sobie odmawiać smaków żadnego rodzaju.

salami z buraka 2

Nie chodzi oczywiście o to, że takie „salami” idealnie imituje oryginał. Bądźmy uczciwi – jest to niemożliwe. Mimo to jednak istnieje możliwość stworzenia bardzo prostego dania, które w wystarczający sposób naśladuje smak mięsnej wersji. Zaraz Wam to zresztą pokażę!

salami z buraka 1

Potrzebne składniki:

  • okrągłe buraki (około 3 sztuki);
  • marynata;
  • olej kokosowy.

Marynata do buraków:

  • 3 łyżeczki dymu wędzarniczego;
  • 5 łyżek sosu sojowego;
  • 9 łyżek wody;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 2 łyżeczki czosnku;
  • 2,5 łyżeczki papryki;
  • 1 łyżeczka pieprzu;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 3 krople srirachy / szczypta papryczki chilli.

salami z buraka 4

  1. Obierzcie buraki ze skórki. Następnie pokrójcie je na bardzo cienkie plasterki – tak cienkie, jak tylko uda Wam się zrobić.
  2. W głębokim naczyniu zmieszajcie wszystkie składniki marynaty, koniecznie zadbajcie o odpowiednie proporcje. Najważniejszym składnikiem jest tu oczywiście dym wędzarniczy, który nada specyficznego posmaku burakom (można go dostać w coraz większej ilości sklepów). Smak i aromat marynaty musi być bardzo intensywny.
  3. Umieśćcie buraki w marynacie i włóżcie miskę do lodówki. Buraki nie muszą być całkowicie przykryte płynem – po jakimś czasie oddadzą trochę soku i delikatnie rozrzedzą marynatę. Przykryjcie miskę folią aluminiową, aby lodówka nie przesiąkła aromatem dymu wędzarniczego. Zostawcie buraki na 6-12 godzin. Możecie do nich zajrzeć raz na jakiś czas i przemieszać, aby upewnić się, że każdy plaster równo nasiąknie marynatą.
  4. Po zakończeniu marynowania podsmażcie buraki na oleju kokosowym i odrobinie marynaty.
  5. Buraczane salami świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, przekąska na imprezie czy dodatek do włoskich dań.

salami z buraka 3

Smacznego!

 

 

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox