" /> » Ser z ziemniaka Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
ser z ziemniaka cover

Ser z ziemniaka

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Kolejny (sprawdźcie też salami z buraka) przepis z serii: „teraz to już naprawdę nie rozumiem po co jeść produkty odzwierzęce”, czyli ser… z ziemniaka! Może się ciągnąć i służyć jako dip lub sos. Może być w formie stałej, żeby kroić go w plastry na kanapki lub ścierać na tarce, żeby posypać nim pizzę. Smakuje jak żółty ser (coś w stylu hochlanda). Zawiera minimalną ilość tłuszczu. Jest bardzo dobry. Można go jeść bez wyrzutów sumienia (same dobre węglowodany, dużo skrobi i błonnika). Jego przygotowanie zajmuje jakieś 30 minut. I przede wszystkim jest… zrobiony z ZIEMNIAKA.

ser z ziemniaka

Potrzebne składniki:

  • 4 średnie ziemniaki;
  • 2 średnie marchewki;
  • 100 ml oleju o neutralnym smaku (najlepiej sprawdzi się ryżowy);
  • 6 łyżek wody;
  • 1,5 szklanki płatków drożdżowych;
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego;
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej;
  • 2-3 łyżeczki soli.

Podałem Wam składniki w ilości na dość dużą porcję, ale nie róbcie mniej, bo będziecie potem żałować 😉

Najważniejsze składniki tego przepisu to oczywiście płatki drożdżowe (możecie ich dodać nawet więcej niż w przepisie), które nadają intensywnego serowego posmaku oraz sól – może nie zdawaliście sobie z tego sprawy, ale sery są zazwyczaj bardzo słone. Bardzo istotna jest także skrobia ziemniaczana, która nadaje serowi odpowiednią konsystencję i sprawia, że na ciepło ciągnie się jak oryginał. Nie potrzebny jest Wam żaden zagęstnik. Jeśli chodzi o przyprawy, koniecznie spróbujcie kilka razy i doprawcie nawet większą ilością, jeśli smak nie jest dla Was satysfakcjonujący.

  1. Pokrójcie w kostkę ziemniaki i marchewkę (w ten sposób szybciej się ugotują).
  2. Delikatnie je rozgotujcie – muszą być po prostu bardzo miękkie.
  3. Wsypcie do garnka wszystkie pozostałe składniki.
  4. Zmiksujcie całość, najlepiej blenderem ręcznym.
  5. Spróbujcie i doprawcie – smak musi być intensywny. Ostrożnie dodawajcie sól, sprawdźcie smak kilka razy, aby na pewno był dla Was zadowalający. Z założenia masa powinna być dość słona.
  6. Możecie spożywać na ciepło w formie dipu / sosu (świetnie sprawdza się z pieczonymi ziemniakami lub gotowanymi brokułami) albo zamrozić – wtedy bez problemu możecie go kroić i trzeć, oczywiście musicie mieć świadomość, że prędzej czy później zacznie się rozpuszczać.

Smacznego! 🙂

PS. Ten drugi ser na zdjęciu jest zrobiony z ciecierzycy – niebawem przepis pojawi się na blogu!

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox