" /> » Twarożek z tofu na słodko Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
twarożek1

Twarożek z tofu na słodko

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Smakował Wam wytrawny twarożek z tofu? (Przepis tutaj!) To dziś robimy wersję na słodko. Idealnie pasuje do świeżych owoców, dobrze wchodzi też z chlebem bananowym, który zobaczycie na zdjęciu poniżej. Najlepsze jest jednak to, że smakuje obłędnie, a nie ma praktycznie żadnych wad i jest wolny od wyrzutów sumienia. Oraz od nabiału 😉

100 g produktu to 130 kcal, 12 g białka, 0,5 g węglowodanów, 8,5 g kwasów tłuszczowych nienasyconych i 215 mg wapnia. Dodatek owoców zwiększy absorpcję wapnia. Twarożek sprawdza się świetnie jako śniadanie, deser albo przekąska przed treningiem lub po treningu. Przygotowanie całości zajmie Wam 5 minut.
Składniki:
✔ dwie kostki tofu (ok. 360 g);
✔ 6 łyżek soku z cytryny;
✔ 4 łyżki soku z pomarańczy;
✔ odrobina skórki pomarańczowej;
✔ syrop z agawy / miód (do smaku);
✔ odrobina wanilii.

twarożek

Rozgnieć delikatnie tofu widelcem. Do dwóch oddzielnych szklanek wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Stopniowo dodawaj wszystkie płynne składniki i blenduj powoli całość. Kontroluj konsystencję, aby serek nie wyszedł za rzadki. Syropu z agawy / miodu dodaj tyle, aby twarożek był dla Ciebie odpowiednio słodki. Przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.

Smacznego! 🙂

Więcej przepisów nie-nabiałowych znajdziesz tutaj:

serek3

 

 

 

 

 

 

 

 

twarozek

 

 

 

 

 

 

 

 

tofurnik3

 

 

 

 

 

 

 

 

A może chcecie przepis na domowy chleb bananowy? Dajcie znać w komentarzu na blogu! 🙂

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox