" /> » Wegańskie jagodzianki Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
jagodzianki-cover

Wegańskie jagodzianki

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Jagodzianki to chyba mój ulubiony comfort food. Zapach świeżych jagodzianek, kupionych z samego rana, jeszcze przed śniadaniem w pobliskiej piekarni kojarzy mi się z corocznymi wyjazdami nad morze z rodzicami na wakacje podczas dzieciństwa. Kiedy wykonaliśmy ten przepis pierwszy raz, zjadłem na świeżo od razu dwie, praktycznie wyjęte prosto z piekarnika. Mimo że była 2:00 w nocy… To miękkie, aromatyczne ciasto ze słodkim, jagodowym nadzieniem jest czymś tak prostym i genialnym jednocześnie, że choć nie jest to najbardziej sportowe jedzenie, w trakcie sezonu pochłaniam całkiem sporo tych jagodowych bułeczek. Stąd właśnie ten przepis – minimalna ilość cukru i oleju, dodatek tofu do nadzienia i oczywiście użycie wyłącznie roślinnych składników sprawia, że poniższe jagodzianki są prawie w 100% wolne od wyrzutów sumienia. Szczególnie, że mój obecny program treningowy składa się z 5 sesji treningowym w tygodniu trwających po 4 godziny!

jagodzianki1

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka sojowego mleka waniliowego;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 30 g świeżych drożdży;
  • 5 łyżek cukru;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • szczypta soli.

jagodzianki3

Składniki na nadzienie:

  • 350-400 g świeżych jagód;
  • twarożek z tofu na słodko wg tego przepisu – połowa porcji (pomińcie sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową).
  1. Pokrusz drożdże, zasyp cukrem w misce i zostaw na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować (rozpuszczać się).
  2. Zalej drożdże mlekiem. Na razie nie mieszaj. Przykryj miskę szmatką. Odstaw na kolejne 10-15 minut.
  3. Dodaj olej i sól. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przesiewaj dokładnie mąkę nad miską ze składnikami.
  5. Wyrób dokładnie ciasto.
  6. Przykryj ciasto i daj mu około 60 minut na wyrośnięcie.
  7. Czekając na rosnące ciasto zajmij się przygotowaniem nadzienia.
  8. Po przygotowaniu serka, wymieszaj go delikatnie z jagodami, aby zbytnio ich nie rozgnieść.
  9. Kiedy ciasto urośnie, urywaj kawałeczki i rozwałkuj lub rozpłaszczaj je ręką.
  10. Do ciasta dodaj sowitą porcję nadzienia, nie możesz jednak przesadzić, aby udało Ci się zamknąć ciasto i uformować z niego ładną bułeczkę.
  11. Kładź jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Piecz jagodzianki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 16-18 minut.
  13. Pilnuj, aby jagodzianki zarumieniły się, ale nie spaliły.
  14. Koniecznie zjedz jedną albo dwie jeszcze na ciepło.
  15. Najlepiej smakują z zimnym mlekiem.

jagodzianki2

Smacznego!

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2017 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox