" /> » Zdekonstruowane sushi Plant Punch | sport – żywienie – lifestyle
zdekon-sushi-1

Zdekonstruowane sushi

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Jak już pisałem Wam nieraz, uwielbiam orientalną kuchnię. Codziennie mógłbym jeść miso, curry, pad thai, sushi i inne. Szczególnie ważne miejsce w moim orientalnym menu zajmuje właśnie sushi. Niestety, zrobienie własnych domowych rolek jest dość pracochłonnym przedsięwzięciem. Możecie się o tym przekonać tutaj – w moim oryginalnym przepisie na roślinne sushi. Dlatego, kiedy brakuje mi czasu, przygotowuje sobie zdekonstruowaną wersję – sushi w misce. Wspominałem, że lubię też jedzenie w miskach? Przepis wymaga minimalnego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Czyli wszystko tak, jak być powinno – prosto, szybko i smacznie. I w orientalnym stylu.

zdekon-sushi-2

Potrzebne składniki (na dwie porcje):

  • 200 g brązowego ryżu krótkoziarnistego;
  • ok. 360 g twardego tofu bezsmakowego (może być też wędzone);
  • płat nori;
  • 1 dojrzałe awokado;
  • pół średniego ogórka;
  • ćwierć szklanki białego sezamu;
  • szczypiorek;
  • 6 łyżeczek oleju ryżowego;
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego;
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru;
  • pół łyżki pieprzu ziołowego;
  • ćwierć łyżki soli;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 20 ml sosu sojowego;
  • wasabi (jako dodatek);
  • marynowany imbir (jako dodatek).

zdekon-sushi-1

  1. Do wrzącej wody wrzuć ryż i gotuj przez 15 minut.
  2. W małej misce zmieszaj ze sobą olej, czosnek, imbir, pieprz, sól, sos sojowy i cukier.
  3. Pokrój tofu w kostkę i obtocz je w sosie.
  4. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, piecz tofu przez ok. 12 minut (aż do zarumienienia).
  5. W międzyczasie delikatnie podsmaż na patelni sezam.
  6. Pokrój ogórek i awokado w podłużne kawałki. Posiekaj szczypiorek w kostkę.
  7. Pokrój lub postrzęp na drobne kawałki nori.
  8. Nałóż do miski połowę porcji ryżu, a następnie resztę składników: nori, warzywa, tofu. Całość posyp szczypiorkiem i sezamem.
  9. Jako dodatek możesz podawać z wasabi i marynowanym imbirem.
  10. Oczywiście lepiej smakuje na zimno, tak jak oryginalne sushi.

Smacznego!

Spodobał Ci sie wpis? Udostępnij go znajomym.
Copyright © 2013 - 2019 Plant Punch Design: sixbox.es | Hosted by: zenbox